Érdekes helyek (POI-k) 4 féle ábrázolási lehetősége

A felmérés részletességétől függően különbözőképpen rajzolhatod fel az egyes boltokat és egyéb helyeket.

 1. Egyetlen ponttal (pont)
 2. Épület körvonalával (zárt vonal)
 3. Több vonalból álló összetett épületvonallal (lyukas épület!) (multipoligon)
 4. Egy területen osztozó több objektum ábrázolásával (vegyes)

Mind a 4 módszer ugyanolyan egyszerű! A választás csak attól függ, hogy konkrétan milyen az objektum amit ábrázolni szeretnél, illetve milyen részletes adatok állnak rendelkezésre.

Helyek ábrázolása pontként

Legegyszerűbb, amikor csak szemrevételezted vagy GPS-sel bejelölted, hogy hol van az adott objektum, és egyetlen megfelelően címkézett ponttal ábrázolod.

Ezeket az objektumokat ikonokkal fogja megjeleníteni a fő térkép.

Persze nem mindet, csak amit az adott megjelenítő készítői szükségesnek tartanak.

A ponttal való ábrázolásról részletesen olvashatsz az Egy bolt felrajzolása című cikkben.

Ábrázolás épülettel vagy területtel

Amennyiben jó felbontású műholdkép áll rendelkezésre egy területen, azt behívva a rajz alá, átrajzolhatod az egyes épületek körvonalát.

Épületek megrajzolása a Bing alapján

Szükséges lépések:

 1. Kapcsold be a Bing réteget a Légifelvétel menüben
 2. A körülvevő utcákhoz igazítsd hozzá a műholdképet, mert általában el van csúszva (Bővebben lásd: légifelvételek). (Jobb egérgomb a Bing rétegen  Eltolás  Új eltolás)
 3. A "building tools" épület rajzoló eszközzel rajzold meg az épületet (bővebben lásd: derékszögesítési lehetőségek)
 4. A címkézéskor rakd rá a building= címkét is, amely megadhatja, hogy ez lakóház, iroda vagy egyszerűen csak épület ("yes").

Az ilyen épület címkézése ugyanúgy történik, mint a ponttal ábrázolt helyeké, de az épület vonalát kiválasztva add meg az adatokat (a sarokpontokat semmiképpen ne jelöld ki).

Épületként ábrázolt hely címkézése

Ezeket a fő térkép általában téglalappal, benne a névvel és esetleg egy ikonnal ábrázolja (megjelenítőtől függ).

Ugyanígy rajzolhatsz fel más egybefüggő területtel ábrázolható dolgokat is, de ha nem épületről van szó, akkor természetesen a building=* címke elmarad (például játszótér, focipálya).

Ábrázolás több összekapcsolt vonallal - multipoligonnal

Erre a módszerre akkor van szükség, ha az épületben lyukat szeretnél ábrázolni.

„Lyukas” épületek, multipoligonnal ábrázolva

A szükséges lépések:

 1. A fentebb leírt módszerrel rajzold meg a külső és a belső körvonalakat. Ha a külső és a belső vonal kijelölése után kiválasztod a Eszközök -> Multipoligon létrehozása menüt, akkor majdnem az összes többi lépést elvégzi helyetted, de azért leírjuk azokat is, hogy értsd mi történik.
 2. A vonalakra ne tegyél semmilyen címkét.
 3. Jelöld ki az épületet képező összes vonalat vagy körvonalat.
 4. Válaszd ki a Címkék menüből a Kapcsolatok ⇒ Multipoligont.
 5. Add meg a hely nevét, majd az Új kapcsolat gomb megnyomásakor megjelenik a JOSM kapcsolat (relation) szerkesztő ablaka.
 6. A felső "CÍmkék" részen címkézd az épületet ugyanúgy mint ahogy pontnál vagy vonalnál tennéd. Itt látható a már létrejött type=multipolygon is.
 7. Az alsó részen kell megadni, hogy a vonalak közül melyik a külső és melyik a belső:
  1. Mozgasd arrébb a kapcsolat szerkesztő ablakot, hogy lásd az épületedet.
  2. Jelöld ki a belső vonalat, ekkor az zöld lesz mind a Tagok mind pedig a Kiválasztás listában.
  3. Így beazonosítva a belső vonalat, jelöld a szerep oszlopban "inner"-ként.
  4. A külső vonalat ugyanígy jelöld meg "outer" role-lal.
  5. OK

Vonalak beazonosítása a rajzon való kiválasztással és a zöld sorok megkeresésével.

Multipoligonok vonalai állhatnak több darabból is. A fenti példában nem indokolt, de lehetne a külső vonal 4 külön vonalból, melyet mindegyiket hozzáadnánk a kapcsolathoz, "outer" szereppel. Ez a módszer akkor hasznos, ha egy vonalon 2 szomszédos terület osztozik, például egy multipoligonnal ábrázolt mező és egy erdő közös vonala.

Bizonyos esetekben a közös vonalon osztozó épületeket is vonalanként rakják a multipoligonba, bár ez megnehezíti a szerkesztést, így valószínűleg nem éri meg a megspórolt egymásra rajzolt vonalat.

Lásd a kapcsolat szerkesztő ablakok használatáról szóló leírást is.

Bevásárlóközpont, piac, iskola és más nagyobb területek

Megesik, hogy egy nagyobb objektum több részből tevődik össze. Ilyen lehet például, ha egy bevásárlóközpont körvonalának megrajzolása után szeretnél néhány fontosabb üzletet feltüntetni.

A módszer a következő:

 1. Rajzold meg a körülvevő épületet vagy területet és címkézd a közös tulajdonságokkal, mint például a hely neve, címe, building=* ha épület, stb., illetve add meg a típusát mint pl shop=mall, shop=department_store.
 2. Rajzold bele a helyeket pontokkal, ahogy azt fentebb leírtuk. (Illetve megeshet, hogy területekkel, ha olyan nagy objektumokról van szó, hogy ábrázolható.) Ezeket már csak a saját tulajdonságaikkal címkézd, pl "amenity=fast_food", és ne a befoglaló terület tulajdonságaival.
 3. Ugyanezt használhatod például egy iskola felrajzolásakor. Ekkor egy az egészet körülvevő vonalon lesz az iskola neve, címe, stb, a benti épületeken pedig már nem. Így lehet, hogy az épületen csak a buidling=school szerepel, vagy esetleg az épület belső elnevezése ha van neki.
 4. Az ilyen összetartozó elemek összekapcsolására szolgálna a type=site típusú kapcsolat, de jelenleg ezt nem igazán támogatják az OSM adatokra épülő programok.

Bevásárlóközpont jelölése épülettel és pontokkal

Egy objektumot egy OSM elem reprezentál!

Fontos, hogy ezeket a jelölésmódokat ne keverjük helytelenül. Például ha már meg volt rajzolva ponttal egy hely, amelyet épületté szeretnél alakítani, akkor a végén csak az épület maradjon meg, a pont ne.

(Ha már korábban szerepelt ponttal, és te alakítod épületté, használd a További Eszközök -> Geometria Cseréje menüpontot. Így a pont korábbi története is megmarad.)

Hibás jelölés!

A tájház mind épülettel mind ponttal szerepel. A pont felesleges, hisz egy terepi objektumot egy OSM elemmel kell ábrázolni.

Természetesen ha az adott pont csak benne van az épületben, de az épület nem maga az, akkor helyes ez az eljárás (lásd bevásárlóközpont). De itt a név duplikált megadásából is látszik, hogy hibás a jelölés.

Általában ha az egész épület célja a megjelölt funkció, akkor az épületet címkézd, ha csak egy részét használja ez a funkció akkor pedig tegyél bele ponttal jelölt objektumot.

Speciális eset ha maga az épületnek saját fő funkciója van, például egy Tesco, ami nagyrészt elfoglalja az épületet. Ilyenkor elfogadható, hogy maga az épület viseli a fő funkció címkéit, és benne az a néhány kicsi bolt és POI külön pontként van megadva.

Üzemelteti: wpsnet.com