Mapillary és OpenStreetCam az OSM térképezés "street view"-ja

Amíg mások vitatkoznak, hogy vajon a Google utcaképeiről szabad-e átvenni információt az OpenSteetMap rajzoláshoz (lásd copyright), addig bemutatunk két, sokkal jobb alternatívát.

Miben jobbak?

  • Te is könnyen bővítheted, segítve más szerkesztők munkáját!
  • Akár idei képeket is találhatsz rajta!
  • Olyan helyen is találhatsz képet, ahol más utcakép szolgáltató nem járt!

Ha rendszeresen járod az utakat valamilyen járművel és van kedved hozzá, máris telepítheted a szükséges mobiltelefonos alkalmazást, amellyel egyetlen gombnyomással rögzíthetsz és tölthethesz fel a friss utcaképeket.

Alkalmas arra is, hogy a terepen csak készíted a képeket, majd otthon töltöd fel Wifin vagy PC-ről. Az arcok, rendszámok elhomályosítását a rendszer automatikusan végzi, így nem kell aggódnod a személyes információk miatt sem (GDPR stb.) (a Mapillary app-ban a nyers képek feltöltés után azonnal törlődnek).

Mapillary

OpenStreetCam

Hasznos dolgok

Ha gyakran szeretnéd megnézni, hogy adott openstreetmap.org-os területen van-e Mapillary kép, akkor a következő linket (bookmarklet) húzd a könyvjelzősávra. Csak olyan openstreetmap.org-os linkeken működik, amikor az URL sorban van koordináta is (ha nincs, told meg egy kicsit a térképet, hogy legyen).

->Mapillary bookmarket

Feltöltés mindkét szolgáltatóhoz

Ha mindkét szolgáltatóhoz szeretnél egyszerre feltölteni képeket, akkor jól jönnek a feltöltő scriptek!

A Mapillary scriptek telepítése Linuxra. Vagy használhatod a Mapillary Desktop Uploader nevű programot (Windows, Mac). Ezzel a telefonról áttöltött Mapillary képeket könnyen feltöltheted (akár egy gyors átválogatás után). Aztán ugyanezt a mappát beadhatod az OpenScreetCam feltöltő scriptjének (Linux). A végén legjobb, ha törlöd a képeket, mivel ezek még tartalmaznak személyek és járművek azonosítására alkalmas részleteket. (A Mapillary 1 évig megőrzi az eredeti képet, hogy manuálisan korrigálható legyen a kihomályosítás.)

Átválogatás, feldolgozás

Érdemes lehet feltöltés előtt átválogatni a képeket. Mivel ez a telefonon igen kényelmetlen, a fentebbi PC-s feltöltési módok sokat segítenek. Pár kattintással törölheted a szemből sütő Napot ábrázoló képeket, vagy ha olyan helyekre tértél be, amit nem szeretnél megörökíteni.

Ha feltöltés után a Mapllary szerint összevissza állnak a képeid (iránytű), de valójában csak a haladási irányba rögzítettél, akkor a három pont alatti menüben válaszd a "Normalize Sequence" opciót.

Üzemelteti: wpsnet.com