Potlatch 2 kezdőknek, 1. rész: Érdekes helyek felrajzolása

Eredeti videó

Feliratos videó

Angol

Magyar
Welcome to openstreeetmap!
Üdvözöllek az OpenStreetMapen!
This short video will show you how to add a point of interest, such as a shop or a cafe, to the map. Ez a rövid videó bemutatja, hogyan rajzolhatsz fel érdekes helyeket a térképre, mint például egy boltot vagy egy kávézót.
First select the area you wish to edit and zoom in. Először is,  nagyíts arra a területre amelyet szerkeszteni szeretnél,
Then click on the edit tab. majd kattints a szerkesztés fülre.
Log in using your openstreetmap username and password. Jelentkezz be az OpenStreetMap jelszavaddal.
If you don't yet have an account click on register now to create one. Ha még nincs bejelentkezésed, kattints a regisztráció gombra.
On the right hand side is the editable map. A jobb oldalon a szerkeszthető térképet láthatod.
On the left is the sidebar which currently shows drag&drop point of interest icon(s). Balra pedig egy oldalsávot az érdekes helyek ikonjaival, melyeket a térképre lehet áthúzni.
To zoom in and out of the map, use the plus and minus buttons on the top right hand side or use your mouse wheel. A nagyításhoz és kicsinyítéshez használd a plusz és mínusz gombokat a jobb felső sarokban, vagy az egér görgőjét.
To move around the map either use the arrow keys or click and drag in an area where there are no map features. A térkép mozgatásához használhatod a nyíl billentyűket vagy kattints egy olyan területre ahol nincs térképi elem és húzd arrébb az egeret.
If you accidentally drag one of the features such as a road, don't panic. Ha tévedésből arrébb húzol valamit, mint például egy utat, ne ess pánikba.
You can use the undo button at the top of the screen to reverse the change. Visszavonhatod a változtatást a képernyő tetején lévő Ándu gombbal.
The undo button is also useful for reversing any of the errors you may make. Ez a gomb akkor is hasznos, ha valamilyen hibát vétettél és vissza szeretnéd vonni.
Existing point of interests are shown as an icon  or a green dot. A már felrajzolt érdekes helyek vagy ikonokkal vagy zöld pontokkal vannak jelölve.
Click on any of these to view their details in the sidebar. Ha ilyenekre kattintasz, az oldalsávon megnézheted a tulajdonságait.
Here we are looking at a church. Itt találtunk például egy templomot.
The basic tab shows the name, religion, denomination,and the source of the data. A bézik fülön megnézheted a nevét, vallást, felekezetet és az adatok forrását.
Depending on the type of the feature you will see other tabs for recording further details. Attól függően, hogy milyen elemre kattintottál, további füleken további információk adhatók meg.
To reset the sidebar to display drag&drop icons just click in a an area with no map features. Ahhoz, hogy az oldalsáv újra a térképre húzható ikonokat jelenítse meg, kattints egy olyan területre ahol nincs térképi elem.
To add your new point of interest simply click and drag its icon from the sidebar onto the map. Az új érdekes hely felrajzolásához, egyszerűen húzd az ikonját a térképre...
Then drag it to the correct position. majd mozgasd a kívánt pozícióba.
Next, complete its name and other details in the sidebar. Ezután, add meg a nevét és egyéb adatait.
If you know the address, you may complete it on the address tab or the website on the web tab. Ha tudod a címét vagy a weblapját, add meg a következő füleken.
It is helpful to tag the source of your data so other mappers know where the information has come from. Hasznos ha megadod az információ forrását is, így más térképezők is figyelembe vehetik.
In this case it's local knowledge. Ebben az esetben ez helyi ismeret.
When your are ready to save your changes to the map click on the save button in the top right hand corner. Ha készen vagy az adatok mentésére, kattints a jobb felső sarokban a szév gombra.
Enter a brief comment about the change you have made.
Adj megy egy tömör összefoglalót a szerkesztésedről.
This helps other mappers. Ez hasznos lehet más szerkesztőknek.
Now click on the save button at the bottom of the comments box. Most kattints az összefoglaló alatti szév gombra.
Remember: your changes will be saved to the live openstreetmap database. Ne felejtsd el, hogy a változtatásaid közvetlenül az online térképre kerülnek.
So if you are just messing about, don't save. Szóval ha csak kísérleteztél, ne mentsd el a munkádat.
Once you have saved your changes you may click on the view tab to return to the main map. A mentés után rákattinthatsz a "térkép" fülre.
It usually takes a few minutes for new features to be rendered on the map. A változtatások általában néhány percen belül megjelennek a térképen.
However depending on the load on the server it may take significantly longer. So please be patient. Bár, a szerverek terheltségétől függően ez sokkal tovább is eltarthat, légy türelemmel.
Most maps you come across online or on paper do not give you permission to copy their information and add it to openstreetmap. A legtöbb térkép, amik az interneten vagy papíron elérhetők, jogvédettek és tiltják az információk átvételét vagy másolását.
So please don't do it. Kérjük, soha ne másolj ilyen térképekről az OpenStreetMapre.
You can find further information on the opensreetmap wiki. További információkat az OpenStreetMap wikiben találhatsz.
Click on the Documentation link to the left of the map.
Eléréséhez, kattints a térkép mellett a Dokumentáció linkre.
Üzemelteti: wpsnet.com