Település felrajzolása a Bing műholdkép alapján

Egy község megrajzolására nagyon jó lehetőséget biztosít a Bing alátét réteg, amelyen a látható utakat és egyéb felismerhető objektumokat könnyen berajzolhatod a térképre. Ez egy nagyon fontos lehetőség, így ugyanis olyan szerkesztők is be tudnak kapcsolódni, akik nem ismerősek a helyszínen.

Ez a leírás egy falu berajzolásán keresztül mutatja be a szükséges lépéseket.

Fontos! Csak a műholdképen látható objektumokat (utcák alakja, épületek, templom, erdő, stb) szabad átrajzolni, a http://www.bing.com/maps/ vonalas Bing térképről semmilyen adatot (utcanevet, boltokat stb.) nem szabad átvenni. Lásd: copyright.

Letöltés, kalibrálás

Töltsd le a kívánt területet a JOSM-ban a File -> Download from OSM menüben, úgy, hogy a letöltő ablakban az OpenStreetMap data és Raw GPS data is be legyen jelölve. Sűrűn megrajzolt területen csak kis részt tölts le, ugyanezzel a menüvel bármikor továbbtöltheted a térképet a már megrajzolt adatok megtartása mellett. Túl sok adattal a JOSM belassulhat.

Az Imagery -> Bing menüben kapcsold be a műholdkép réteget (további információk a műholdképről).

A Bing műholdkép időnként el van tolódva, pozíciója pontatlan. A kalibráláshoz a már feltöltött GPS nyomvonalakat és megrajzolt OSM térképvonalakat lehet használni. Addig kell mozgatni a Bing réteget, amíg átfedésbe nem kerülnek az utak a GPS nyomvonalakkal. A jobb felső sarokban lévő Layers ablakban, a jobb egérgomb Bing Sat -> Offset -> New Offset. Amíg az offset ablak nyitva van, a műholdkép egérrel és kurzor gombokkal tologatható.

Néhány méteres eltolással - véleményem szerint - nem kell foglalkozni (<5m), mert megkönnyíti a későbbi szerkesztők dolgát is, ha nem kell találgatniuk az offsetet. Ezt ugyanis nem tárolja semmi, legközelebb megint kalibrálni kell (igaz, a saját JSOM-ban az említett Offset ablakban későbbre elmenthető).

Meglévő vonalak pontosítása

Általában mindenhol meg van már rajzolva 1-2 átmenő utca. Ezek pontossága változó, szükség lehet a Bing vonalára igazításra.

Elnagyolt eredeti út (rosszabb felbontású forrásból készült) és javított út

Az, hogy a javításkor mennyi pontot érdemes felvenni egy vonalon, az út alakja dönti el. Teljesen egyenes szakaszon elég a két végén 1-1 pont, kanyargós szakaszon több ponttal írható le jól az út alakja.

A kereszteződéseknél azért is érdemes pontot felvenni, mert a csatlakozó út miatt úgyis kelleni fog, így ezzel egyúttal az út alakját is pontosíthatod. Teljesen egyenes szakaszokon ebben az esetben is érdemes előbb az egyeneset végig egyben megrajzolni, hogy ne kelljen később kiegyenesíteni, az esztétikusabb eredményért.

 • A kijelölés (legfelső ikon) eszközzel vonszolhatod arrébb az út meglévő pontjait
 • Új pontokat a szakaszok közepén látható "+" jelre kattintva és arrébb húzva adhatsz a vonalhoz (vagy a következő pontban tárgyal "Draw nodes" eszközzel)
 • Meglévő pontok törlése: a pontra kattintasz a kijelöléséhez, majd DEL gomb (Figyelem: ha egy vonal végét törlöd, akkor a vonal utolsó szakasza is törlődik. Egy szakaszból álló vonal esetén pedig az egész vonal törlődik.)

Vonalak rajzolása

A rajzolás úgy történik, hogy a Bing képen látható utak fölé vonalakat húzunk, majd azokat a megfelelő címkékkel "úttá nyilvánítjuk". Kövesd végig az összes utcát és rajzold fel vonalakkal.

 • A rajzolás (Draw nodes) ikon kiválasztása után a térképen kattintva vonalat kezdhetsz rajzolni
 • Minden további kattintás újabb pontot ad a vonalhoz
 • A TAB billentyűvel kapcsolgathatod, hogy pontosítsa-e adott szögekre (pl. egyenesen folytassa, 30 fok, 90 fok) a vonalat vagy szabadon kösse oda ahová kattintasz
 • A vonalrajzolást az Esc megnyomásával vagy a kijelölés ikon kiválasztásával lehet befejezni

Vonalak pontos csatlakoztatása - Fontos!

Amikor az egérrel egy másik vonal vagy annak egy pontja fölé érsz, akkor azt a JOSM kivilágosítja. Ezzel jelzi, hogy ha kattintasz, akkor a megrajzolás alatt álló vonal bele fog kötni a másik vonalba vagy pontba. Nagyon fontos, hogy minden vonal ilyen pontosan csatlakozzon, ne érjen véget például egy keresztutca 1 méterre a másik utcától. Megjelenítésben ugyanúgy fog kinézni (mert 1 méter hiány nem látszik a weblapon), de például egy útvonaltervező már nem fogja tudni kezelni.

Azokat a vonalakat, amelyeket egymással keresztezel, utólagosan kell később közös metszésponttal ellátni.

Elkezdjük húzni a vonalat,

megrajzoljuk az utca végéig egyenesen,

de a közbeeső kereszteződés hibásan csatlakozik!

Ezt a hibát utólag lehet javítani, egy pontot kell rajzolni a két vonal kereszteződésére (ilyenkor a JOSM mindkét vonalat felvillantja). Ezután a túllógó vonal végpontját törölni kell.

Másik megoldás, hogy a vonal húzása közben a keresztező utcákra is rákattintasz, de akkor nem lesz egyenes a vonalad. Ekkor a Tools -> Align nodes in line menüvel lehet kiegyenesíteni. (Ehhez a vonalat kell kijelölni, vagy azokat a pontokat a vonalon amelyeket egyenesbe szeretnél hozni.)

Egy utca nem egy vonal

Amikor kijelölsz egy vonalat, a JOSM más színnel mutatja. Így látható, hogy 1-1 vonal meddig tart. Ez legtöbbször nem az egész utcát jelenti!

Attól függ, hogy megrajzolható-e egy utca egy vonallal, hogy milyen egyedi tulajdonságokat kell adni az egyes szakaszoknak. Nagyobb városban például jellemző, hogy saroktól sarokig van egy vonal, aztán a következő sarok már egy másik. Miért? Mert lehet, hogy például az egyik szakaszon más sebességkorlátozás van, vagy másik busz közlekedik rajta és lekanyarodik, vagy balra kanyarodni tilos az adott szakaszról. Ezek mind mind olyan indokok, amikor apróbb vonalszakaszokká kell szétszakítani az utca vonalát.

Egy utca jobban leírható úgy, hogy azon vonalak összessége, amely ugyanazt a nevet tartalmazza (az adott területen természetesen).

Emiatt a vonalak egyesítése és megszakítása általános feladat:

 • Vonal megszakítása: Tools -> Split way. Ehhez a vonalat és egy pontját ki kell választani.
 • Több vonal egyesítése: Tools -> Combine way. Ehhez ki kell jelölni két olyan vonalat, amelyek egy pontban találkoznak.

Címkézés

Ahhoz, hogy a megrajzolt vonalaidból utcák legyenek, meg kell adnod legalább az utca típusát. Címke megadásához jelölj ki egy vagy több megrajzolt vonalat, amelyekre ugyanazt a címkét szeretnéd rakni, majd a Properties / Memberships ablakban a jobb oldalon kattints az "Add" gombra. Feljövő ablakban add a két mezőben add meg, a highway és a residential értékeket, ez lakott területi, magasabb besorolás nélküli utcákat jelöl.

A különböző highway értékekkel adható meg az utak típusa. Leggyakoribb értékei:

 • motorway: autópálya
 • primary: első vagy másodrendű főút
 • secondary: összekötő út
 • tetriary: bekötőút
 • cycleway: kerékpárút
 • footway: gyalogút
 • track: földút (általában mezőgazdasági)
 • path: ösvény

A további értékeket és az értékek pontos leírását a highway=* wiki oldal tartalmazza. Falvak rajzolásakor legtöbbször az átmenő út valamilyen magasabb rendű (secondard, tetriary), a házzak közötti utcák residential, a mezőre kimenő részek pedig track.

Helyi ismeretek hiányában a többi címkét most nem tudod megadni, de hamarosan készítünk egy leírást a részletek megadásáról is. (Pl egyirányú utca, utcanevek stb.)

Feltöltés

Hosszabb rajzolás alatt érdemes az adatokat helyi fájlba is kimenteni (File -> Save), illetve időnként az OSM szerverre feltölteni. Válaszd a File -> Upload data menüpontot. Ha még nem töltöttél fel akkor a JOSM bekéri az openstreetmap.org oldalon regisztrált felhasználónevedet és jelszavadat.

Mikor abbahagyod a munkát, mindenképpen tölts fel az OSM szerverre, ne tárolj térképeket helyi fájlban! Ez más szoftvereknél szokásos módszer, de a közösségi szerkesztés miatt nem érdemes megkockáztatni, hogy másnap (vagy 2 óra múlva) gondjaid akadjanak a feltöltéssel, ha valaki bármit is átírt azóta az általad szerkesztett területen!

A feltöltési ablak előtt hibákra hívhatja fel a figyelmedet a JOSM. Lásd lentebb.

Ha nincs további hiba vagy nem tudod megoldani őket (például ismeretlen utcanevek) akkor válaszd a Continue upload gobot. A megjelenő ablakban meg kell adnod egy rövid leírást, hogy mit szerkesztettél, például írd be: Gelénes: utcahálozat. Majd válaszd ki a Tags of new changeset fület, és add meg az adatok forrását a képen látható formában (source Bing). Ez fontos, hogy midnen esetben amikor rajzolsz, tüntesd fel a beküldött adatok forrását. Szokásos értékek például (angolul vagy magyarul is írhatod):

Kulcs (mindig angolul kell írni)Forrás megnevezése magyarulAngolul
source Bing Bing
source GPS felmérés GPS survey
source helyszíni bejárás survey
source helyismeret local knowledge

De ezeken kívül bármi megadható, ami segít azonosítani az adatok forrását és jogtisztaságát.

Adatok forrásának a megadása a source címkével

Validálás - ellenőrzési hibák

Az ellenőrzést feltöltéskor lefuttatja a JOSM, de külön is lefuttathatod a bal oldalon látható pipa ikonnal, majd a megjelenő eszköz-ablakban a Validate gomb megnyomásával.

Az egyes mappákat kinyitva megnézheted, hogy melyik elemek hibásak, majd azokon jobb gombbal kattintva rá is nagyíthatsz, illetve a Select gombbal kijelölheted.

A hibákat a térképen élénk sárga jelölésekkel mutatja a JOSM, ami lehetetlenné teszi a javításukat. De szerencsére a Validation errors is csak egy egyszerű rétegként működik, így a jobb oldalon a Layers listában kikapcsolható.

Utak megrajzolásakor általában a következő hibákkal találkozhatsz:

Hiba kategóriájaMegoldás
Untagged ways Nem adtad meg a szükséges "higway=residential" vagy más highway értéket. Nagyítsd rá a hibás utakra és pótold a címkét.
Unnamed ways Nem adtál nevet bizonyos utcáknak. Ha tőled távoli területen térképezel a Bingről, akkor ezzel a hibával nem tudsz mit csinálni, töltsd fel az adatokat.
Crossing ways Közös pont nélkül keresztezi egymást két út. Lásd a fentebbi "Vonalak pontos csatlakoztatása" részt.
Way end node neaar other highway Ez a hiba akkor jelentkezik, ha a keresztutca csak majdnem éri el a másik utcát. Meg kell hosszabbítani és közös ponttal csatlakoztatni. Lásd a "Vonalak helyes csatlakoztatása" részt.
Multipoligonos hibák Általában nem te követted el, vagy ha igen, akkor meg fogod tudni oldalni.
Role verification problem Dettó

Amit nem tudsz megoldani, majd megoldják mások.

Egyéb látható objektumok

Műholdképen van még pár dolog az utakon kívül ami igen jól felismerhető. Így ezek jelöléséről egy rövid listát hagytunk a végére:

ObjektumJelöléseMinta
Temető

landuse = cemetery

Rajzold körbe zárt vonallal és jelöld ezzel a címkével.

Templom

amenity = place_of_worship

Tegyél le csak egy pontot és jelöld ezzel a címkével.

Focipálya

leisure = pitch
sport = soccer

Rajzold körbe és használd a Tools -> Orthogonalize shape menüt a derékszögesítéshez!

Víztorony

man_made = water_tower

Tegyél le egy pontot és jelöld ezzel a címkével.

Üzemelteti: wpsnet.com