3. Nyílt forráskódú térinformatika munkaértekezlet

Kezdő dátum2014. november 21. 10:00
Befejezés2014. november 21. 16:00
HelyBudapest, Budapesti Műszaki Egyetem, Műegyetem rkp. 3. K épület mf. 26.

A munkaértekezlet témakörei

 • FOSS4G szoftverek alkalmazási tapasztalatai magyarországi környezetben
 • FOSS4G szoftverek, új verziók bemutatása
 • FOSS4G szoftverek oktatási tapasztalatai
 • FOSS4G hazai fejlesztések
 • Beszámolók FOSS4G eseményekről
 • OSGeo magyar csoport
 • ...

Beérkezett előadás jelentkezések

 • Berényi Attila: Webtérképek az energiaiparban - esettanulmány
  Miben különleges az energiaipar? Hogyan használhatóak a nyílt forráskódú térinformatikai eszközök (különös tekintettel a webtérképekre) ebben az iparágban? Milyen problémákkal találkozhatunk egy olyan rendszer bevezetésekor, amely nem a nagy szoftvercégek jól ismert programcsomagjaira épül? Milyen naprakész technológiákat alkalmazhatunk meglévő rendszerünk fejlesztésére, tökéletesítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ egy konkrét SaaS implementáció bemutatása közben.
 • Mikus Gábor: Nyílt forráskódú térinformatika a mezőgazdasági igazságügyi szakértésben
  A bíróságok polgári peres vagy közigazgatási ügyeik tárgyalása során sok esetben kerülnek szembe különböző mezőgazdasági szakkérdésekkel. Ha a jelentős tény vagy egyéb körülmény megállapításához vagy megítéléséhez olyan különleges szakértelem szükséges, mellyel a bíróság nem rendelkezik, akkor a bíróság ezeknek a megválaszolására igazságügyi szakértőt rendel ki. A szakértő feladata, hogy a feltett kérdéseket szakmailag alátámasztott módon megválaszolja, és ezzel az ügy lezárását előmozdítsa. A mezőgazdasággal kapcsolatos peres ügyekben sok esetben több évvel korábbi, a gazdálkodás térbeliségére is vonatkozó szakkérdéseket kell megválaszolni. Ezeknek a problémáknak a megértésében, megfejtésében és a válaszok dokumentálásában jelentenek nagy segítséget a távérzékelési és térinformatikai eszközök. Néhány, a gyakorlatban előforduló eseten keresztül mutatom be a mezőgazdasági igazságügyi szakértésben előforduló térinformatikai megoldásokat.
 • Kolesár András: Szabad eszközök az OpenStreetMap adatainak szerkesztésére és felhasználására
 • Padányi-Gulyás Gergely (LLTK): Desktop GIS a weben? - a Heron bemutatása az ÉMO Építésügyi Modulján keresztül
  A térinformatikai szoftverek jellemzően asztali alkalmazások, melyek kinézetükben többé-kevésbé egységesek: térképablak, rétegfa, ikonsor stb. A nyílt forráskódú Heron Mapping Client (MC) elősegíti a böngésző alapú webes térképes alkalmazások készítését. A Heron a GeoExt JavaScript toolkit fölé épül, felhasználva és továbbfejlesztve annak elemeit. A Heron úgy használja ki a GeoExt nyújtotta lehetőségeket, hogy közben minimális programozást igényel: meglévő panelek megfelelő konfigurációjával kis erőfeszítéssel gazdag webes térképes alkalmazásokat tudunk készíteni. A Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft egyik legutóbbi munkája, az építésügyi hatósági ügyintézés web-GIS platformon történő megvalósítása is Heron-ra épült. Az előadás során az ÉMO Építésügyi Modulján keresztül kerül bemutatásra ez a toolkit.
 • Schmauder Tamás (FÖMI), Sándor Csaba (ViaMap): Digitális Légifilm Archívum - fentről.hu
  A digitális légifilm archívum szakmai háttere: légifilmtár, szkennerek, szkennelés. fentrol.hu fejlesztői szemmel, avagy mit kezdjünk a weben 65.000 db 300MB-os TIFF-fel PostGIS, Mapserver, OpenLayers, gdal környezetben.
 • Sőrés László (MFGI): Földtani adatszolgáltatás INSPIRE alapokon, nyílt forráskódú eszközökkel
  A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) nyilvános adatainak jó része az INSPIRE direktíva hatálya alá esik. A geológia, geofizika, bányászat, környezetvédelem területén számos témakörben szabványos kereső, megjelenítő és letöltési szolgáltatásokat fejlesztünk, amelyek alapvetően saját fejlesztésű és szabad forráskódú szoftverekre épülnek. Az INSPIRE konform adatszolgáltatás a térképi metaadatok publikálásán túl a térképi alakzatok mögötti adatbázis tartalom szabványos megosztását is jelenti. Komoly kihívást jelent a meglevő adatrendszerek szerkezetének leképezése az INSPIRE adatmodellre, és az új tartalmi, formai elvárásoknak megfelelő tartalomszolgáltatás kialakítása. A szabványos adatrendszerkezet és a nyílt web szervizek használata eddig nem látott szintű adatintegrációt tesz lehetővé, ráadásul adatcentralizáció nélkül. Az előadás néhány jellemző példán keresztül bemutatja az "INSPIRE gondolat" megvalósításának egy módját, és kiaknázásának lehetőségeit. A bemutatott példák másoknak is hasznos útmutatóul szolgálhatnak az új európai téradat infrastruktúrába való betagozódás első lépéseihez.
 • Bugya Titusz: ...
 • FOSS4G Europe konferencia Bréma
  Élménybeszámoló a részvevőktől.
 • Pődör Andrea (Geo), Siki Zoltán (BME): Geoforall oktató laborok világhálózata
  Az OSGeo, az ICA és az ISPRS támogatásával 89 labor jött létre (2014. október 2-i adat), elsősorban felsőoktatási intézményekben, a nyílt forráskódú térinformatikai szoftverek oktatására. Két ilyen labor is található Magyaroszágon (GEO Székesfehérvár, BME Budapest).
 • Nagy Gábor (GEO): DAT adatcsere állományok kezelése nyílt forráskódú eszközökkel
 • Takács Bence, Siki Zoltán: Centiméter pontosságú ETRS89 - EOV átszámítások nyílt forráskódú környezetben
  A különböző általános célú vetületi átszámító programokban (pl. Proj.4) az EOV és más vetület közötti átszámítás alapesetben több méteres hibával végezhető el. Gyakran nem csak koordinátás pontok átszámítására van szükségünk, hanem digitális térképi állományok állományok átalakítására is. Ilyen esetekben az EHT2 program nehézkesen használható. A nyílt forráskódú Proj.4 programkönyvtár lehetőséget biztosít, a hét paraméteres térbeli transzformáció mellett, javító rácsháló megadására is. Egy javító rácshálót hoztunk létre az EOV - ETRS89 között, mely számos nyílt forráskódú programban használható (cs2cs, ogr2ogr, QGIS, stb.). (grid shift). Ehhez kapcsolódóan egy web-es szolgáltatást is létrehoztunk a http://www.agt.bme.hu/on_line/etrs2eov és a javító rács is letölthető innen.
 • ...

A munkaértekezlet után 1 órás ismerkedés szoftverekkel

 • QGIS mogyoróhéjban (16 fő)
 • PostGIS mogyoróhéjban (Siki Zoltán) (16 fő)
 • OpenStreetMap szerkesztés, bemutató (Kolesár András) (30 fő)

A rendezvény weblapja

Regisztráció

Várjuk előadók jelentkezését! (5/10/15/20 perces előadásokkal/vitaindítókkal)

Üzemelteti: wpsnet.com