OpenStreetMap szerkesztés - Kezdők kézikönyve

Bevezető

Ebből a rövid kézikönyvből megtanulhatod hogyan szerkesztheted az OpenSteetMap térképet.

Először is regisztrálj OpenStreetMapen!

A térkép szerkesztésének bemutatásakor két szerkesztőprogramra hivatkozunk: az iD-re és a JOSM-re. Javasoljuk, hogy az iD-ben és a JOSM-ben is próbáld ki a leírt lépéseket, így kiválaszthatod a számodra szimpatikusabbat.

Nagyon sok munka otthonról is elvégezhető, légifelvételek, műholdképek alapján, de igazán csak a helyszínen derül ki, hogy valóban mi van ott.

A „Mentés” vagy „Feltöltés” gomb megnyomásáig semmi nem kerül fel az online térképre, így nem kell félned attól, hogy elrontasz valamit. Ha pedig mégis, akkor kijavíthatod és újra feltöltheted! Ha valamit mégis összekutyultál, egy gyakorlottabb szerkesztő szívesen segít a helyreállításban.

Nyugodtan módosíthatsz meglévő dolgokat is. Ha van pontosabb vagy újabb információd, azzal is fejleszted a térképet – semmiképpen ne tekintsd a már megrajzolt részeket késznek, hibátlannak vagy kőbe vésettnek!

Kezdjük az OpenStreetMap szerkesztésével való ismerkedést!

Következő


Ez a kézikönyv a Wikiben található Kezdők Kézikönyve másolata, frissítése. Így licence ahhoz hasonlóan Creative Commons Share-Alike 2.0. Az eredeti szerzők a wikiben találhatók meg. Azért másolom ide, mert az angol eredeti nagyon elment szerintem rossz irányba (egy minden lehetőségre linkeket felsoroló gyűjteménnyé alakult), és előbb-utóbb a magyart is frissíteni fogja valaki.

Főbb változtatások az OSM Tippek változatban ezen az oldalon: Potlach2 törlése, "Lépések" törléseÜzemelteti: wpsnet.com