JOSM használata

A JOSM egy Java-alapú térképszerkesztő szoftver. Ezen kívül a következő lapokon megtalálod az iD Editor használatát is, ami egy böngészőben futó egyszerűbb szerkesztő.

 • Java letöltése
 • WebStart linkkel a program automatikusan letöltődik és elindul, így mindig a legfrissebb verziót használod: JOSM WebStart
 • Ha nem működne, itt találsz WebStart súgót
 • Ha inkább letöltenéd a gépedre az aktuális verziót: JOSM letöltése. Ilyenkor a program a josm-tested.jar fájlra kattintással indítható. Linuxon esetleg a következő parancs kiadása lehet szükséges: java -jar josm-tested.jar

A szerkesztőfelület

A program hagyományos GUI-s programokhoz hasonlóan eszköztárakkal és menükkel rendelkezik. A felső eszköztáron találod például a térkép letöltést vagy mentést, illetve ide elhelyezhetsz gombokat a gyakran használt funkciók eléréséhez. A bal oldali eszköztáron a rajzolási és szerkesztési ikonokat felül, alatta pedig az egyes eszközablakok ki-bekapcsolására szolgáló ikonokat találod.

Az eszközablakokat a JOSM jobb szélén és a JOSM ablakától függetlenül kis ablakokban találod. Ezekben a szerkesztést segítő eszközöket találod, mindent amit szükséges. Az eszközablakok a sarkukban lévő kis ikonokkal rögzíthetők a JOSM ablakához vagy csatolhatók le különálló ablakká.

A menükben számtalan összetett szerkesztési funkciót megtalálsz, ilyen például a vonalak kettévágása, összeillesztése vagy területek derékszögűre alakítása.

A megjelenített ikonok, menük és funkciók attól is függenek, hogy melyik bővítményeket kapcsolod be.

Térkép letöltése JOSM-ba

A JOSM-ban való szerkesztéshez először le kell tölteni a szerkesztendő terület meglévő térképét és a feltöltött GPS nyomvonalakat:

 1. Kattints a Fájl -> Adatok letöltése menüre (vagy ikonjára)
 2. Így keresd meg azt a területet, amelyiket szerkeszteni szeretnéd:
  1. Egérgörgő: nagyítás és kicsinyítés
  2. Jobb egérgomb lenyomása és mozgatás: a térkép mozgatása
  3. Bal egérgomb lenyomása és mozgatás: a letöltendő terület kijelölése
 3. Az ablak tetején válaszd ki, hogy mit szeretnél letölteni:
  1. OpenStreetMap adatok: az OSM térképadatai. Ez mindenképpen kelleni fog, mert ezt fogod szerkeszteni.
  2. Nyers GPS adatok: GPS-ekből mindenki által feltöltött adatok. Pontosabb rajzoláshoz mindenképpen hasznos lesz.
 4. Kattints a Letöltés gombra

A szerkesztőablakban a JOSM sraffozottan jelöli a letöltött területen kívül eső területeket. A sraffozott területen soha ne szerkessz, mert már ott lehet amit be szeretnél rajzolni.

Ha szerkesztés közben újra megnyitod a letöltés ablakot, alapból a képernyőn látható területet jelöli ki, így könnyedén tovább haladhatsz a munkával. Ez semmilyen hatással nem lesz a már elvégzett módosításaidra, és az sem okoz neki gondot, hogy belelógnak már letöltött elemek a letöltésbe (nem lesz belőlük kettő).

Az adataid feltöltéséhez az felhasználónév és jelszó lesz szükséges, amelyiket az OpenStreetMap.org oldalon is használsz a bejelentkezéshez! Ezt a JOSM az első feltöltéskor fogja kérni. Biztonságosabb bejelentkezéshez használd az OAuth-ot (Szerkesztés -> Beállítások -> OSM kiszolgáló). Állítsd be előre, nehogy gond legyen az első szerkesztésed feltöltésével.

Műholdkép megjelenítése

A műholdkép megjelenítéséhez válaszd az Légifelvétel menü -> Maxar Prémium menüpontot, de próbálj ki más elemeket is ebből a menüből.

A kép pozíciójának kalibráláshoz a rétegek listában kattints jobb gombbal az műholdkép rétegre, válaszd a Új eltolás menüt. Amíg az az ablak nyitva van, a kurzor gombokkal és az egérrel mozgatható a kép. A műholdképet igazítsd a korábbi fejezetben leírt módszerekkel. De vigyázz, mert az igazítás már néhány utcányival arrébb is más lehet.

GPS nyomvonalak megjelenítése

Az OSM szerverre már feltöltött GPS nyomvonalaidat a többiekével együtt letöltheted a JOSM letöltés ablakában (lásd a köv. oldalon).

A saját GPS nyomvonalakat a File -> Megnyitás... menüben is megnyithatod (.gpx formátumban). Ennek az az előnye, hogy a pontosság információ (HDOP) is megmarad, és a pontosságtól függő méretű köröket rajzol a program a vonalad mentén, illetve a nyomvonal pontjaid is megjelennek. Érdemes a többi feltöltött nyomvonalat is letölteni, mert több GPS nyomvonal pontosabb eredményt ad.

Fontos különbségek más hasonló programokhoz képest

 • A réteg (layer) itt az egész térképet tartalmazza egyben. A további rétegek lehetnek például műholdkép rétegek, de egyes eszközök is egy-egy saját rétegre rajzolnak, mint például a „mérőeszköz” (measure tool) vagy az „ellenőrző” (validator).
 • Fájlba való mentés jó helyi biztonsági mentésnek amíg dolgozol, így könnyen mentheted sűrűn (véd pl áramszünet esetén). De legkésőbb amikor abbahagyod a munkát, mindenképp töltsd is fel az OSM-re is. Amikor később megint szerkesztesz, ne a helyi fájlokat használd, hanem töltsd le megint a területet!
 • Ne tölts le a szükségesnél nagyobb területet! Nagy fájlokkal lassan dolgozik a JOSM. Általában felesleges néhány háztömbnél nagyobb terület letöltése. Ha mégis kijutnál a letöltött területből a sraffozott üres részekre, bármikor hozzátölthetsz további részleteket!

További információk

Előző | Következő


Ez a kézikönyv a Wikiben található Kezdők Kézikönyve másolata, frissítése. Így licence ahhoz hasonlóan Creative Commons Share-Alike 2.0. Az eredeti szerzők a wikiben találhatók meg.

Főbb változtatások az OSM Tippek változatban: apróságok

Üzemelteti: wpsnet.com