Fontos tudnivalók a rajzoláshoz

Mielőtt elmozdítanál valamit egy látszólag jobb helyre, különös tekintettel ellenőrizd, hogy vajon miért van ott ahol.

Milyen sűrűn érdemes pontot tenni a vonalakon?

Egy vonalszakasz hossza változó lehet. Ha egy út hullámos, akkor sok szakaszra / pontra van szükség. Ha ez gyakorlatilag egyenes, és nincsenek csatlakozó utak, akkor 1 szakasz is elegendő a teljes hosszra, akármilyen hosszú is. Figyeld meg, hogy az egyenes darab az ábrán a vonal közepén csak egy szakaszt igényel.

Hol menjen a vonal?

Ha több nyomvonal van, akkor a vonalat a középvonalukra kell fektetned, ahogy az ábra 1. képén látszik. De:

  1. Ha az egyik nyomvonalat gyalog vagy kerékpárral készítették, és a többit autóban, akkor valószínű, hogy a lassabb közlekedési eszközök pontosabb adatokat adnak, mivel a GPS-nek bőven volt ideje venni a jeleket.
  2. A GPS bekapcsolásának időszakából származó adatok valószínűleg pontatlanabbak.

A GPX adatok általában nem követik az útvonal tökéletes rajzolatát. Ha a pontok a közeli környéken vannak, akkor rajzolj egy egyenes utat a középvonalban. Az ábra 2. képe helytelen, a 3. képe helyes. Az átlagos útvonal tisztán a középvonalra rajzolandó. Segít, ha emlékszel, hogyan nézett ki az út, amikor gyűjtötted az adatokat. Így jobban el tudod dönteni, hogy az út alakja hogyan néz ki igazából. Ha bizonytalan vagy, akkor szerezz több GPS nyomvonalat ugyanarról az útról, és átlagold azokat.

Osztott pályás úttest

Amikor osztott pályás úttestet szerkesztesz, meg kell próbálnod a pontokat és szakaszokat párhuzamosan és összehangoltan tartanod, ahogy az ábra 1. képén látszik. Ha az úttestek közül csak az egyik görbül, akkor az egyenes úttesten nem kell pontokat rajzolni, ahogy a 2. képen látszik.

Vonalak pontos összekapcsolása

Nagyon fontos: Amikor összekapcsolsz két vonalat, akkor mindkettőnek csatlakoznia kell egy közös pontba. Az ábra 1. képe.

Általános hiba kezdőknél, hogy fedi egymást 2 vonal, és feltételeznek egy csatlakozást, 2. kép, vagy egymáshoz nagyon közel helyezik a pontokat, de nem kapcsolódnak egymáshoz, 3. kép.

Mindenféleképp tanuld meg a vonalak helyes összekapcsolását az általad használt szerkesztőprogramban. Úgy ellenőrizheted, hogy jól csináltad-e, hogy elmozdítod a pontot, és aztán visszavonod a műveletet. Ha mindkét vonal elmozdult, akkor jól csináltad!

Előző | Következő


  • K: Az egyik vonalszakasz mindkét végén vannak nyilak, normális ez?
  • V: Ha mindkét végén nyilak vannak, akkor vagy 2 vonal fedi egymást, és ugyanazokat a pontokat használják, vagy a vonal megy önmagába vissza. A vonal akkor készülhetett, amikor beszúrtál pontokat a vonalba, és kijelölve hagytad az előző beszúrást.

Ez a kézikönyv a Wikiben található Kezdők Kézikönyve másolata, frissítése. Így licence ahhoz hasonlóan Creative Commons Share-Alike 2.0. Az eredeti szerzők a wikiben találhatók meg.

Főbb változtatások az OSM Tippek változatban: ábra hivatkozások nem kellenek

Üzemelteti: wpsnet.com