Térképezés GPS-sel és helyszíni adatok gyűjtése

A térkép apró részleteit a helyszínre ellátogatva gyűjtheted össze. Akár valahova menet, út közben is rögzíthetsz adatokat az OpenStreetMap számára, de úgy is dönthetsz, hogy kifejezetten a térképezés miatt mész el valahova.

Ma már szinte minden mobiltelefonban van GPS, így könnyen hozzáférhetsz egyhez. Viszont jó tudni, hogy igen nagy különbségek vannak a telefonok közt. Lehetőleg válassz olyat, amit több műholdas helymeghatározó rendszert is támogat (GLONASS, GPS stb), illetve adatkapcsolat segít a pozíció gyors megtalálásában. (Az alapvető adatokat így sokkal gyorsabban letölti, mintha a műholdakról kellene megvárnia.) Ha pedig van lehetőséged, érdemes külön GPS egységet vásárolni, ebből is olyat, ami több rendszert támogat. Ezekkel bizonyos esetekben nagyobb pontosság érhető el, mint a telefonokkal. Érdeklődj a magyar OSM közösségben, ha nem tudsz választani.

FONTOS: Bizonyosodj meg róla, hogy a GPS egységeden a 'Úthoz illesztés (Snap to road)' vagy 'Úthoz láncolás (Lock on road)' opció KI van kapcsolva, különben a GPS egységbe betöltött térkép közvetlen másolatát fogod rögzíteni, ami a szerzői jogvédelem megsértése.

Amikor adatokat gyűjtesz a GPS-eddel, további adatokat kell rögzítened ahhoz, hogy részleteket adhass a térképhez: utcaneveket, boltokat és bármi mást, amit fel szeretnél térképezni.

GPS nyomvonalakat akkor is érdemes rögzíteni, ha nincs szükséged a szerkesztéshez a vonalra. Ugyanis ha egy úton elegendő nyomvonalat töltenek fel a szerkesztők, jól használható a műholdképek pontos igazításához.

GPS nyomvonal felvétele

 • Kapcsold ki a GPS-ben az úthoz illesztést
 • Állítsd a GPS pontok tárolási sebességét a legnagyobbra (pl. 1 másodperc)
 • Ha tudja a készülék, állítsd a mentést GPX formátumra, így később nem kell konvertálnod
 • A GPS bekapcsolása után mozogj néhány percet, amíg pontossá válik a pozíciód
 • Indítsd el a GPS nyomvonal felvételét
 • Vedd fel az útvonalat, autóval, biciklivel, gyalog, vonattal, hajóval vagy bármivel
 • Egész úton törekedj arra, hogy a GPS jól lássa az eget: nem is gondolnád, mennyire rontja a pontosságot bármilyen takarás. Pontosabb vonalból te is könnyebben tudsz majd dolgozni.
 • Nagyobb területeket körbejárva tudsz feltérképezni

Részletek rögzítése

Útvonal pontokat is felvehetsz ha támogatja a készüléked, de erre használhatsz

 • fényképezőgépet
 • diktafont
 • vagy papírra írt jegyzeteket is.

Sok program tud számozott "útvonal pontot (waypoint)", ezeknek írd fel a számát és hogy mi volt ott.

Lásd még: GPS nyomvonal rögzítése és beküldése, térképezés fotózással.

Tűzcsap rögzítése a GPS-hez igazított fényképpel

Nyitvatartás rögzítése GPS-hez igazított fényképpel

Házszámok és változások rögzítése kinyomtatott papíron, előzőleg műholdképről berajzolt területen

Készülék tippek

A felsoroltakon kívül sok másik programot is találhatsz GPS nyomvonal rögzítésére. Kezdésnek megpróbálhatod azokat, amelyek mi is sikerrel használtunk már.

Android

Telepítsd Google Play-en keresztül az OsmAnd és az OSMTracker programokat.

Az OsmAnd egy teljes térképes alkalmazás, amellyel navigálni, helyeket keresni lehet. A menüben a "Térképek letöltése" alatt telepítsd a Magyarország térképet. Nyomvonal rögzítéséhez nyomd meg a REC ikont a bal felső sarokban, vagy a menüben az "Utazás felvétele" elemet. Ha ismételten megnyomod, a program lehetőséget ad a rögzítés leállítására és a nyomvonal mentésére.

Az OsmTracker főként nyomvonalak és kapcsolódó információk (pozíció információval ellátott fotók, jegyzetek stb.) készítésére alkalmas célprogram.

GPS rögzítők

Ha be tudsz szerezni egy GPS nyomvonal rögzítő céleszközt, azzal nagyon egyszerűen készíthetsz nyomvonalakat és az akkumulátor üzemideje miatt sem kell aggódnod, hisz ezek 20-30 órát is üzemelnek. Beállítás után a használatukkal sincs sok tennivaló, tekintve, hogy összesen 1-2 gomb található rajtuk.

A magyar közösségben bevált például a Holux M1000-C (vigyázz, csak a "-C" jelű képes rögzítésre!) így annak beállításában is könnyen találhatsz segítőkész embereket. Linuxról vagy Windowsról is könnyen beállítható, a terepen pedig mindössze be kell kapcsolni, nincs is más gombja.

Előző | Következő


Ez a kézikönyv a Wikiben található Kezdők Kézikönyve másolata, frissítése. Így licence ahhoz hasonlóan Creative Commons Share-Alike 2.0. Az eredeti szerzők a wikiben találhatók meg.

Főbb változtatások az OSM Tippek változatban: Bevezető, OsmAnd frissítés, angol linkek törlése, fotósra saját link, képek

Üzemelteti: wpsnet.com