Adatok gyűjtése

Ahhoz, hogy legyen mit berajzolnod a térképre, valamilyen adatokra, információra van szükséged a területen található objektumokról. Akár nagyon távoli területeken is rajzolhatsz, az elérhető légifelvételek vagy műholdképek segítségével, de a részleteket csak az tudja felvinni, aki valóban elmegy a helyszínre. Ettől függetlenül a "távoli" úgynevezett karosszékes szerkesztés is nagyon hasznos.

Az adatgyűjtés legáltalánosabb módjai

GPS

Ugyan sok térképezési feladat elvégezhető GPS nélkül, azért nem árt, ha van kéznél, legalább a mobiltelefonod GPS-e, ha terepre mész. Rögzíthetsz vele nyomvonalat, útvonal pontokra információt írhatsz fel, vagy segíthet megállapítani, hogy ez esetleg kinyomtatott térképrajzon pontosan merre jársz. A helyszínen készült fényképeidet is GPS segítségével tudod a készítés pontos helyén megjeleníteni.

Helyi ismeretek

Az egyik legjobb adatforrás, ha ismered az adott területet. Így felviheted az utcák nevét, boltokat, épületeket, forgalmi szabályokat és korlátozásokat, stb. Mivel a legtöbb helyen az úthálózat már meg van rajzolva, akkor az ilyen jellegű kiegészítéshez nincs szükség semmilyen technikai eszközre.

Műholdképek

A műholdkép alátét rétegként használható a térképvonalak megrajzolásához. Ezzel könnyen vihetők fel új területek a térképre, de a pontos térképezéshez mindenképpen helyszíni bejárás is szükséges (lásd például az előző pontban felsorolt információk beszerzése).

Magyarország majdnem teljes területén elérhető megfelelő felbontású műholdkép, több különböző forrásból is, amiket a szerkesztőprogramok automatikusan felajánlanak, csak ki kell választani közülük a számunkra megfelelőt.

Importálás

Időnként tömeges adatok is rendelkezésre állnak, amelyek beszerkesztéséhez segítségre van szükség. Érdeklődj a közösség tagjainál.

Hibák beküldése

Regisztráció nélkül is bejelenthetsz hibákat, hiányzó információkat az openstreetmap.org oldal jobb oldalán található "Jegyzet hozzáadása" ikonnal.

Pontosság

A beszerezhető adatok pontossága igen változó. Megesik, hogy a gondosan összegyűjtött adataid félrevezetnek, vagy amikor egy hibásnak kinéző elem mégsem szorul javításra.

 • A pontosság a wiki-stílusú szerkesztésből adódóan fokozatosan javul.
 • A GPS-ek pontossága 15 m körüli, így 20 méter alatti eltérés esetén nem javasolt a meglévő dolgokat egyetlen GPS nyomvonalhoz igazítani.
 • A műholdképek pozíciójának pontossága is változó, így ahhoz igazítást is csak óvatosan érdemes végezni. A háttér műholdképek minden szerkesztőprogramban tologathatóak!
 • A legnagyobb pontosságú országos légifelvétel a FÖMI ortofotója, így célszerű vagy az alapján szerkeszteni vagy ahhoz igazítani a többi légifelvételt.
 • Mindig minden lehetséges adatforrást használj fel és átlagolj:
  • A műholdképet, ha van
  • Az OSM-re már felöltött GPS nyomvonalakat
  • A saját GPS nyomvonalaidat
 • A kisebb folyóvizeket Magyarországon viszonylag pontatlan adatforrásból importáltuk, tehát ha ellenőrizted, mozgasd a patakok nyomvonalát a valós helyükre.
 • Ha már sok GPS nyomvonal fel van töltve egy úthoz, akkor nyugodtan átmozgathatod a közepükre. Ez segít a műholdképek pontos beigazításában is.

Sose másolj jogvédett anyagból

A legtöbb adat, amit az interneten találsz, szerzői jog által védett és nem másolható, beleértve az olyan ingyenesen használható térképeket is, mint például a Google Maps vagy a Bing Maps. Kérjük, soha ne használj az OSM szerkesztéséhez jogvédett forrásból származó adatokat, mert problémákat okozhatsz az OpenSteetMapnek és a közösségnek.

Ökölszabály: csak olyan külső forrásból származó adatot használj, ami alapból elérhető a szerkesztőprogramokban. Ha olyan forrást találtál, amit felhasználhatónak vélsz, jobb ha előbb érdeklődsz a levelezési listán.

Milyen adatokat adunk hozzá

Rengeteg adatot gyűjthetünk össze és tehetünk fel az OSM-be: az olyan általános dolgokkal kezdve, mint az utcanevek, az egészen apró részletekig, beleértve olyan dolgokat, mint például pad egy parkban, postaláda, szemeteskosár, sövény vagy kőhalom. Mindenki mást talál fontosnak, attól függően, hogy milyen módon közlekedik. Ha úgy érzed, hogy valami segíthet az embereknek a tájékozódásban, jelöld be a térképen! Később például egy buszmegálló adatai közé fel lehet venni, hogy van-e ott esőbeálló vagy vakvezető sáv.

A térképszerkesztők általában fokozatosan növelik a részletességet, de az alapokkal kezdenek. Így a fő úthálózat általában egy jó kiindulópont, és a kevésbé fontos dolgok, mint például a gyalogutak vagy a postaládák az utolsók között kerülnek hozzáadásra. Ez is erősen emberfüggő, nincs egyféle, mindenkire érvényes módszer.

Ha megnyitod a környékedet és látod, hogy esetleg már az összes utca elkészült, vagy akár még részletesebb, ne keseredj el: biztos, hogy van ott még mit rajzolni! Tanulmányozd a Wikit és részletesen feltérképezett helyeket, mint például Londont, így biztosan fogsz találni még érdekes feladatokat.

Előző | Következő


Ez a kézikönyv a Wikiben található Kezdők Kézikönyve másolata, frissítése. Így licence ahhoz hasonlóan Creative Commons Share-Alike 2.0. Az eredeti szerzők a wikiben találhatók meg.

Főbb változtatások az OSM Tippek változatban: GPS szekció modernizálása

Üzemelteti: wpsnet.com