Copyright - soha ne másolj jogvédett térképekről

Nagyon fontos!

Az OpenStreetMap térképre nem szabad olyan forrásból semmilyen adatot felvinni, amelynek tulajdonosa erre külön nem adott felhatalmazást.

A Bing satellit például egy ilyen kivétel, de a Bing Maps rendes térképeiről már nem szabad másolni. Szinte bármilyen nyomtatott térképet megnézünk, szerepel rajta a "Copyright" és a jogtulajdonos neve, ugyanígy például a Google Maps és más online térképeken is.

Nagyon fontos, hogy az OpenStreetMapre felkerülő információk jogilag tiszták legyenek, mert különben komoly problémákat okozhat az OSM alapítványnak.

Térképezési munkát alapozzuk a saját felmérseinkre.

Az is nagyon fontos, hogy amennyiben GPS vevőt használunk, kapcsoljuk ki az útra igazítás opciót amikor nyomvonalakat rögzítünk. Ugyanis az utcák vonalára igazítással a készülékben lévő jogvédett térképet másolnánk le.

Rejtett védelmi módszerek

Érdekesség , hogy a legtöbb jogvédett térkép tartalmaz a jogi visszaélések felderítésére rejtett meglepetéseket. Ilyenek például egy nem is létező kisebb utca belerajzolása, utcák átnevezése, alakjának szándékos megváltoztatása, de komolyabb esetekben akár az utca vonalak szélességének vagy végpont koordinátáinak valamilyen szisztematikus elrontása, amelynek egyezése esetén könnyedén bizonyítható az adatlopás ténye. Példák ilyen térképi védelmekre.

Üzemelteti: wpsnet.com