Műholdkép megjelenítése a JOSM-ban

Egyre több szolgáltató lehetőséget biztosít, hogy a tulajdonában lévő műholdképekről vagy ortofotókról rajzolhassunk térképet az OpenStreetMap-re. Ez nagyszerű lehetőséget nyújt a képekkel lefedett területen az utcák, épületek de akár egyéb objektumok berajzolására is.

Videókat kedvelők egy tömör bemutatót találhatnak a JOSM: légifelvételek igazítása YouTube bemutatóban is.

Műholdképeken kívül nagy felbontású légifotó is elérhető lehet az általad használt területen. Mindenképp érdemes ellenőrizni, mert Magyarországon helyenként nagyon jó képanyagokat kapott az OpenStreetMap közösség. Nézd meg a Légifelvétel menü automatikusan detektált elemeit az elválasztó vonal alatt!

A szerkesztéshez lásd: rajzolás műholdképről.

Csak a műholdképen látható objektumokat (utcák alakja, épületek, templom, erdő, stb) szabad átrajzolni, más térképről semmilyen adatot (utcanevet, boltokat stb.) nem szabad átvenni.

Műholdkép eltolásának beállítása: kalibrálás

A műholdkép el van tolódva, ráadásul a képanyag minden frissítésekor másfelé és más mértékben, illetve "gumilepedőként" kisebb-nagyobb eltérésekkel fedi le a területet, ami akár pár utcányi távolságban is változhat.

GPS nyomvonalakhoz hasonlítva jól látható az eltolás.
A műholdképen utak nem esnek egybe a haladó járművek vonalával.

Ezért minden rajzolás előtt helyre kell igazítani.

  1. Töltsd le a kívánt terület OSM adatait és a "Nyers GPS adatokat" is (a letöltés ablakban)
  2. Jelenítsd meg a műholdkép réteget
  3. A rétegen jobb gombbal kattintva válaszd ki az Új eltolást (lásd köv. kép)
  4. A térképen az egér bal gombját lenyomva addig mozgasd a műholdképet, amíg legjobb fedésbe nem kerülnek a GPS nyomvonalak és a meglévő utcák a műholdkép objektumaival

Legjobb, ha vannak olyan utak, amin sok GPS nyomvonal látható, akkor azokhoz igazítsd!

Ha olyan környéken rajzolsz, ahol gyakran megfordulsz, készíts magad nyomvonalakat. Autóval, biciklivel járd körbe az utcákat, természetesen nem kell mindet. 3-4 eltérő napon is rögzíts, mert a GPS pontossága más lesz napokkal később. És rögzíts egyszerre 2-3 készülékkel! A GPS nyomvonalakat tisztítás után töltsd fel az OpenStreetMapre.

Ha ez nem megoldható, érdemes az OSM-ben meglévő vonalakhoz igazítani, ugyanis ha azok el vannak tolódva, akkor vagy valaki már kalibrálta, vagy másik műholdképről rajzolta, de a rajznak egységesnek kell lennie! Ne rajzolj pl házakat az egyik oldalon szinte az útra, a másik oldalon pedig messze, és annak sincs értelme, hogy az általad választott műholdkép éppen aktuális ofszetjéhez igazítod a meglévő objektumokat!

Az egyes eltolásoknak nevet is adhatsz, így más napokon könnyen újra beállíthatod.

Az igazított műholdkép

Helyreigazított műholdkép.
A képen az OSM adatokat kikapcsoltam, hogy a lényeget figyelhessük meg.

Vannak kezdeményezések az eltolások központosított kezelésére, de nem tudom, hogy ezek mennyire terjedtek el. A fentebbi GPS-es módszernél nehéz lesz általánosabbat és mindenki számára minden szerkesztőprogramban azonnal elérhetőt kitalálni. Legalábbis GPS-sel bejárható területekre.

Lásd még: GPS nyomvonalak feltöltése (leírás az openstreetmap.hu-n)


Frissítés: 2019.10.10. általános aktualizálás. Képek.

Frissítés: 2013.09.12. A korábbi Yahoo/WMS beállítátási információkat töröltemmert nagyon ritkán van gyakorlati haszna, inkább egyszerűbb, és aktuálisan is fontos információkra cseréltem. Elnézést azoktól, akiknek a korábbi információ kellett.

Frissítés: 2011. szeptemberben: a Yahoo sajnos megszüntette ezt a szolgáltatást. 

Üzemelteti: wpsnet.com