Műholdkép megjelenítése a JOSM-ban

A Bing és több más szolgáltató lehetőséget biztosított, hogy a tulajdonában lévő műholdképekről rajzolhassunk térképet az OpenStreetMapre. Ez nagyszerű lehetőséget nyújt a képekkel lefedett területen az utcák és egyéb objektumok, de akár az épületek berajzolására is.

A Bingen kívül más, akár jobb felbontású műholdkép vagy légifotó is elérhető lehet az általad használt területen. Mindenképp érdemes ellenőrizni, mert Magyarországon helyenként nagyon jó képanyagokat kapott az OpenStreetMap közösség. Nézd meg a Légifelvétel menü automatikusan detektált elemeit az elválasztó vonal alatt!

A szerkesztéshez lásd: rajzolás műholdképről.

Csak a műholdképen látható objektumokat (utcák alakja, épületek, templom, erdő, stb) szabad átrajzolni, a http://www.bing.com/maps/ vonalas Bing térképről semmilyen adatot (utcanevet, boltokat stb.) nem szabad átvenni.

Kétféle Bing műholdkép van!

Az alapértelmezett Bing műholdképnél bizonyos ritka esetekben találtunk Magyarországon jobb felbontású képeket egy másik réteggel, így mindenképpen javasolt a felvétele!

 1. Szerkesztés ⇒ Beállítások ⇒ WMS/TMS
 2. A Bing alapból "bing:bing" kettőspont URL-lel szerepel az alsó listán (ha nem, dobd át a felsőről)
 3. Az URL-t írd át erre:  bing[22]:http://www.bing.com/maps

Ha az eredetit is meg akarod tartani akkor TMS hozzáadás gombbal add hozzá, majd a "tms:" részt írtd át "bing[22]:"-ra, mert külön "Bing hozzáadás" gomb nincs.

Műholdkép eltolásának beállítása: kalibrálás

A műholdkép el van tolódva, ráadásul minden frissítésekor másfelé és más mértékben, illetve "gumilepedőként" kisebb-nagyobb eltérésekkel fedi le a területet, ami akár pár utcányi távolságban is változhat.

Ezért minden rajzolás előtt helyre kell igazítani.

 1. Töltsd le a kívánt terület OSM adatait és a "Nyers GPS adatokat" is (a letöltés ablakban)
 2. Jelenítsd meg a műholdkép réteget
 3. A rétegen jobb gombbal kattintva válaszd ki az Új eltolást
 4. A térképen az egér bal gombját lenyomva addig mozgasd a műholdképet, amíg legjobb fedésbe nem kerülnek a GPS nyomvonalak és a meglévő utcák a műholdkép objektumaival
 5. Legjobb, ha vannak olyan utak, amin sok GPS nyomvonal látható, akkor azokhoz igazítsd!
 6. Ha nincs ilyesmi, érdemes az OSM-ben meglévő vonalakhoz igazíani
 7. Ha az OSM vonalak elnagyoltnak tűntek, akkor nem érdemes hozzáigazítani, lehet, hogy eltolás nélkül is folytatható a rajzolás.
 8. Az eltolás nélküli rajzolás előnye, hogy nagyobb eséllyel a többi szerkesztő is ugyanúgy fogja folytatni, de csak akkor használd, ha tényleg elfogadható!

Az egyes eltolásoknak nevet is adhatsz, így más napokon könnyen újra beállíthatod.

Ha feltöltéskor beírod a megjegyzésbe az eltolás értékét, esetleg más szerkesztők is felhasználják majd, így nem tologattok ide-oda objektumokat.

Frissítés: 2013.09.12. A korábbi Yahoo/WMS beállítátási információkat töröltem, mert nagyon ritkán van gyakorlati haszna, inkább egyszerűbb, és aktuálisan is fontos információkra cseréltem. Elnézést azoktól, akiknek a korábbi információ kellett.

Frissítés: 2011. szeptemberben: a Yahoo sajnos megszüntette ezt a szolgáltatást. 

Üzemelteti: wpsnet.com