Kapcsolatokról röviden és egyszerűen (relation)

A kapcsolatok (relation) nem olyan bonyolult dolgok mint amilyennek elsőre látszanak.

Az érdekes helyek különböző ábrázolásainál leírtuk, hogyan hozhatsz létre multipoligon kapcsolattal egy lyukas épületet. Ha ezzel sikerült megküzdeni, akkor hasznos lehet áttekinteni a kapcsolatok szerkesztéséhez szükséges feladatokat.

Mire jók a kapcsolatok?

A kapcsolatok, valamilyen szempontból összetartozó pontok és vonalak csoportosításra valók. Az összekapcsolt elemeknek közeli elhelyezkedésűeknek kell lenniük.

Lehet például:

  • Multipoligon - Lyukas vagy más összetett formájú objektumok (type=multipoligon).
  • Határvonal - Sok vonal, amelyek együtt adják meg egy terület határát, lehetővé téve ezzel, hogy ne kelljen többszáz kilométeres vonalakkal dolgozni (type=boundary).
  • Busz útvonal - Azon utcák és buszmegállók csoportja amelyek egy járat egy irányát tartalmazzák (type=route).
  • Kanyarodási korlátozás - „Ebből az utcából”, „ebbe”, „nem lehet befordulni” (type=restriction).
  • stb.

A kapcsolatok tehát nagyon különbözőek lehetnek, nem is lehet egy leírásban összefoglalni. Viszont, a szerkesztésük ugyanazon a néhány párbeszédablakon történik, itt most ezek alapvető használatáról lesz szó. Hozzáéve, hogy bizonyos kapcsolatok szerkesztése pluginekkel könnyebben elvégezhető.

Részletes leírás a kapcsolatokról a wikiben található.

Kapcsolatok létrehozása

Jelölj ki néhány elemet amelyek a kapcsolatba tartoznak majd, és válaszd ki a Presets -> Relations menüből az egyik elemet. Ez bizonyos szinten előkonfigurálja a kapcsolatot.

Vagy

A List of all relations (kapcsolatok listája) ablakon nyomd meg a fogaskerekes Create a new relation ikont. Ez egy teljesen üres kapcsolat szerkesztőt hoz fel, ebből még bármi lehet.

Kapcsolatok megtalálása

Amikor egy olyan elemet jelölsz ki a szerkesztőben ami valamilyen kapcsolat része, akkor a címkézési ablakban megjelenik a Member of rész.

Itt látható, hogy milyen típusú és nevű kapcsolatokban, milyen szerepet tölt be a kiválasztott pont vagy vonal, és hányadik helyen szerepel.

Egy másik hasznos oldalsó ablak lehet a List of all relations, melyben áttekinthetjük a jelenleg betöltött adatfájlban lévő összes kapcsolatot.

Ezek nagy része lehet "incomplete", ami azt jelenti, hogy nincs minden hozzá tartozó vonal és pont letöltve. Ettől még bizonyos szerkesztések elvégezhetőek, de ha kívánjuk le is tölthetjük a jobb egérgombbal kattintva.

Mindkét listában lehetőségünk van az egér jobb gombjával a kapcsolat kijelölésére, ilyenkor a címkéző ablakban magát a kapcsolatot címkézhetjük.

A ceruzás füzet ikonokkal pedig elindíthatjuk a kapcsolat szerkesztő ablakot.

A kapcsolat szerkesztő ablakról röviden

A kapcsolat szerkesztését, a címkéző ablakban vagy a kapcsolatokat listázó ablakban nyithatod meg, a papír-ceruza ikonnal.

Kapcsolat (relation) szerkesztése

A felső részen a kapcsolat címkéit adhatjuk meg vagy törölhetünk. Ebből legfontosabb a type, ami megadja, hogy egyáltalán miről is van szó, lásd fentebb. A többi szükséges címke attól függ, hogy éppen milyen kapcsolatot szerkesztünk.

A Members listában azok az elemek vannak amiket már hozzáadtunk a kapcsolathoz, illetve ezek szerepe és típusa (pont, vonal, terület). A meghatározandó szerepek függnek attól, hogy milyen típusú kapcsolatot szerkesztünk. Az egyes kapcsolatok leírásánál pontosan meg van határozva, hogy mikor mi írandó ide. A bal oldali ikonokkal mozgathatjuk a tagokat fel, le vagy törölhetjük a kapcsolatból.

A Selection oldalon a térkép szerkesztőben jelenleg kiválasztott elemek láthatóak. Nagyon fontos, hogy ez az ablak arrébb mozgatható, és a térkép szerkesztőben más elemek választhatóak ki a jelenlegiek helyett! Így az ablak bezárása nélkül megkereshetjük azokat az elemeket amiket hozzá szeretnénk adni a kapcsolathoz! Az ikonokkal a listában kiválasztott elemet adhatjuk hozzá a kapcsolathoz (elejére, végére, Members oldalon kiválasztott elem fölé, alá).

A Parent relations és a Child relations segítségével bizonyos kapcsolatok felsőbb rendű kapcsolatokba szerkeszthetőek. Ilyenre egy egyszerű példa, hogy egy autóbusz útvonal 2 type=route kapcsolatát (oda - vissza) belerakjuk egy type=route_master kapcsolatba.

Gyakorlatilag ennyi egy kapcsolat létrehozása és szerkesztése.

Kapcsolódó linkek

Üzemelteti: wpsnet.com