Mapillary és KataView az OSM térképezés "street view"-ja

Amíg mások vitatkoznak, hogy vajon a Google utcaképeiről szabad-e átvenni információt az OpenSteetMap rajzoláshoz (lásd copyright), addig bemutatunk két, sokkal jobb alternatívát.

Miben jobbak?

 • Te is könnyen bővítheted, segítve más szerkesztők munkáját!
 • Akár idei képeket is találhatsz rajta!
 • Olyan helyen is találhatsz képet, ahol más utcakép szolgáltató nem járt!

Ha rendszeresen járod az utakat valamilyen járművel és van kedved hozzá, máris telepítheted a szükséges mobiltelefonos alkalmazást, amellyel egyetlen gombnyomással rögzíthetsz és tölthetsz fel a friss utcaképeket.

Alkalmas arra is, hogy a terepen csak készíted a képeket, majd otthon töltöd fel Wifin vagy PC-ről. Az arcok, rendszámok elhomályosítását a rendszer automatikusan végzi, így nem kell aggódnod a személyes információk miatt sem (GDPR stb.) (a Mapillary app-ban a nyers képek feltöltés után azonnal törlődnek).

Mapillary

KartaView

(Korábbi nevén OpenStreetCam)

Hasznos dolgok

Ha gyakran szeretnéd megnézni, hogy adott openstreetmap.org-os területen van-e Mapillary kép, akkor a következő linket (bookmarklet) húzd a könyvjelzősávra. Csak olyan openstreetmap.org-os linkeken működik, amikor az URL sorban van koordináta is (ha nincs, told meg egy kicsit a térképet, hogy legyen).

->Mapillary bookmarket

->Mapillary (új verzió, sok weblappal működik)

Feltöltés mindkét szolgáltatóhoz

Ha mindkét szolgáltatóhoz szeretnél egyszerre feltölteni képeket, akkor jól jönnek a feltöltő scriptek!

A Mapillary scriptek telepítése Linuxra. Vagy használhatod a Mapillary Desktop Uploader nevű programot (Windows, Mac). Ezzel a telefonról áttöltött Mapillary képeket könnyen feltöltheted (akár egy gyors átválogatás után). Aztán ugyanezt a mappát beadhatod az KartaView feltöltő scriptjének (Linux). A végén legjobb, ha törlöd a képeket, mivel ezek még tartalmaznak személyek és járművek azonosítására alkalmas részleteket. (A Mapillary 1 évig megőrzi az eredeti képet, hogy manuálisan korrigálható legyen a kihomályosítás.)

Teszt cikkek közt találsz tippeket arra, hogy a képekben beállítsd az EXIF "irány" (direction) értékét a mapillary scriptek segítségével. Ez megoldható ugyan a weben is feltöltés után, de akkor a saját fájljaidban és a KartaViewra feltöltött fájlokban nem lesz jó az irány. (Ha mégis az egyszerűbb módszert választanád, akkor a feltöltés után a Mapillary oldalsó menüben válaszd a "Normalize Sequence" opciót.

Átválogatás, feldolgozás

Érdemes lehet feltöltés előtt átválogatni a képeket. Mivel ez a telefonon igen kényelmetlen, a fentebbi PC-s feltöltési módok sokat segítenek. Pár kattintással törölheted a szemből sütő Napot ábrázoló képeket, vagy ha olyan helyekre tértél be, amit nem szeretnél megörökíteni.

Mivel én LG360CAM-mal és egy régi telefonnal a ChronoSnap alkalmazással rögzítek, a manuális feldolgozási folyamatom a következő:

 • ChronoSnap-ben kikapcsolom a fókuszálást, hogy nehogy megálljon a rögzítésben, 2 mp-es képrögzítés, indítás, mappa név megadása (szóköz nélkül!)
 • LG360CAM-on szintén 2 mp-es képrögzítés
 • GPS tracket valami más eszközzel rögzítek (pl Holux M-1000C)
 • A kész képek áttöltése, GPS track áttöltése
 • Törlöm a szükségtelen megállásokat, használhatatlan képeket
 • Georefereálom a képeket JOSM-ban (irányba állítással!)
 • Feltöltöm a Mapillary-re, majd a KartaView-ra a scriptekkel
 • Betömörítem a .mapillary könyvtárat és törlöm, mert sokezer fájl van benne

Íme a data bike ;-) (Az elején 2 db, grin által ajánlott telefontartó, egyik rögzít a másik navigál.)

Üzemelteti: wpsnet.com